Ansökan om att bli handledare

Ansökan om att bli godkänd som handledare vid privat övningskörning skickas till Transportstyrelsen. Du måste lämna en ansökan för varje elev, om du ska övningsköra med flera elever. Till ansökan måste du bifoga ett bevis om genomgången introduktionsutbildning om handledarskap avser behörigheten B. Vissa utbildare rapporterar genomgången utbildning direkt till Transportstyrelsen via en e-tjänst.

Transportstyrelsen tar ut en avgift som måste var betald innan din ansökan prövas. Du betalar med det inbetalningskort som Transportstyrelsen skickar hem till dig.

Läs mer om avgifter

Du kan ansöka direkt på Internet med en e-tjänst eller genom att skicka in en ifylld blankett. Blanketten för att ansöka om att bli godkänd som handledare kan beställas via e-tjänsten “Beställ blankett”. Du får blanketten tillsammans med ett inbetalningskort hemskickat till dig. Du kan även kontakta Transportstyrelsens kundtjänst för körkortsfrågor.

E-tjänster

Det går bra att skicka in ansökan om körkortstillstånd och handledare samtidigt till Transportstyrelsen, men din elev måste ha fått körkortstillstånd för du ska kunna bli godkänd som handledare. Din ansökan skickar du till adressen nedan.

Transportstyrelsen
701 97 Örebro

När Transportstyrelsen beviljat din ansökan skickas ett “Bevis om godkännande som handledare vid övningskörning” till dig. Beviset ska vara med vid övningskörning.