Ansökan om Körkortstillstånd

För att kunna börja övningsköra och påbörja din utbildning måste du först ansöka om körkortstillstånd. Efter att ha gjort det obligatoriska syntestet hos en optiker (glöm inte att ta med dig glasögon/linser om du använder detta) skickar du in din ansökan till Transportstyrelsen tillsammans med en hälsodeklaration. Det tar ca 2-4 veckor innan du får ditt körkortstillstånd.

Se en film på Körkortsportalen.se som förklarar körkortstagandet:

Vägen till körkortet, Körkortsportalen.se

Beställ Körkortstillstånd och Hälsodeklaration hos Transportstyrelsen.

 

 

1. Ansökningsblanketten

Blanketten “Körkortstillstånd med hälsodeklaration” beställs via e-tjänsten “Beställ blankett”. Du får blanketten tillsammans med ett inbetalningskort hemskickat till dig. Du kan även kontakta Transportstyrelsens kundtjänst för körkortsfrågor.

E-tjänster, Transportstyrelsen (extern länk)

Du rekommenderas att söka körkortstillstånd för en hel grupp behörigheter. Grupp 1 omfattar behörigheterna AM, A1, A, B, BE och Traktor. Om du endast vill ansöka om att bli prövad för vissa av behörigheterna i gruppen, kommer ditt körkortstillstånd bara att gälla för dessa. Om du senare även vill ha övriga, krävs det att du då söker ett nytt körkortstillstånd och betalar en ny avgift för detta.

2. Hälsodeklaration

Till ansökan om körkortstillstånd hör en hälsodeklaration där du svarar på ett antal frågor om ditt hälsotillstånd. Dessutom ska du kontrollera synen hos en legitimerad läkare, legitimerad optiker eller trafikskola, som skriver ett intyg om synprövning.

3. Skicka in ansökan och betala ansökningsavgiften till Transportstyrelsen

Skicka den ifyllda ansökningsblanketten tillsammans med hälsodeklarationen och intyget om synprövning till Transportstyrelsen på adressen nedan.

Transportstyrelsen
701 97 Örebro

Transportstyrelsen tar ut en avgift som måste var betald innan din ansökan prövas. Betalning ska ske med det inbetalningskort som Transportstyrelsen tillhandahåller.

Läs mer om avgifter, Transportstyrelsen (extern länk)

4. Bevis om körkortstillstånd

När Transportstyrelsen har beviljat dig körkortstillstånd får du ett “Bevis om körkortstillstånd”.

Ett körkortstillstånd som beslutats om före den 1 april 2009 är giltigt i fyra år, körkortstillstånd som beslutas från och med den 1 april 2009 är giltiga i fem år. Giltighetstiden kan inte förlängas.